Давниця

Відпочинок на природі, рибалка, екотуризм

Рибні страви завжди були одними із найскладніших. У китайській кулінарії до них особливий підхід - їх готують на пару без солі. Досить десятихвилинної обробки гарячою парою, щоб біле м'ясо риби приготувалося. Додавши нарізану цибулю і соус, кухар робить страву дуже смачною. Існує думка, що у риби має бути легкий смак, і якщо пересолити, то це все зіпсує. Однак 20 років тому один кухар міста Чунцін винайшов свій самобутній рецепт з приготування риби, в якому гаряча олія з перцем повністю проявляє аромат риби. Ця гостра страва називається «чунцінська юшка».

 

Вивіску відомої «чунцінської юшки» можна побачити майже в усіх куточках Китаю. Важко сказати, скільки гурманів і любителів з'явилося у цієї страви. Тільки скуштувавши її, дізнаєшся в чому тут особливість: від гостроти язик і губи німіють і червоніють, в роті залишається відчуття легкого поколювання і солоний смак, які неможливо забути. Навіть ґуандунці, які не люблять гострого, від чого пробиває піт, теж не в змозі залишитися байдужими до цієї страви Як вже відомо, зараз у місті Ґуанчжоу з'явилася така тенденція, що сичуаньська кухня замінює ґуандунську, зрозуміло, що сичуаньска юшка відіграла в цьому не останню роль.

 

 

Рецепт з'явився за аналогією приготування м'ясної страви «Варена м'ясна соломка». Кухарі вирішили поекспериментувати: спочатку додали молоді бамбукові пагони і пророщену сою, а потім налили гарячу олію. Страва відрізняється свіжістю і ніжністю скибочок риби, які відразу тануть у роті, смак гострий і кожна ложка робить смакові відчуття гостріше і гостріше.

 

Готувати юшку складно, тому що коли змішується гаряча олія з кількома видами перцю, з'являється густий, їдкий дим, що сильно б'є в ніс. Звичайні люди не можуть цього винести, це справа досвідчених кухарів.

 

Для приготування страви потрібна річкова риба: судак, окунь, білий амур, товстолобик або сазан. Кілограм риби нарізають товстими скибочками, які змішують з сіллю, рисовим вином, крохмалем і яєчним білком. Сковороду ставлять на пічку, після розігріву наливають олію, потім додають приправи: цибулю, імбир, часник, жовтодеревник, червоний гострий перець. Як тільки стане відчутним запах спецій, додається гаряча вода. Коли вона закипить, в неї кидають скибочки риби. Через п'ять хвилин цією сумішшю заливають соєві паростки. Тут самий відповідальний момент: в іншому посуді треба розігріти велику кількість олії з пряним перцем «хуацзяо» і швидко залити в каструлю з рибою і соєю. Гаряча олія шкварчить на шматочках риби, які згортаються від гарячого олії. І «чунцінська юшка» готова.

 

А якщо ви будете в Пекіні і захочете скуштуватии рибну страву «чунцінська юшка», ви зможете відвідати такі ресторани, як «Баго Буї» на вулиці Діанмень дундацзє району Дунчен, «Мала Юхуо» на вулиці Сідань бейдацзе району Січен, «Мейчжоу Дунпо Цзюлоу» на вулиці Цзіньсун чжунцзє району Чаоян і т.д. Але, найвідоміший ресторан, що готує таку страву - це ресторан «Фейтен Юсян» на вулиці Ґунті бейлу району Чаоян. У 1999 році засновник ресторану «Фейтен Юсян» пан Ян Чжань через приятеля познайомився з винахідником «чунцінської юшки», потім він приніс цю страву в Пекін і трошки її змінив у відповідності зі звичками північного району Китаю. 22 липня 1999 ресторан «Фейтей Юсян» офіційно відкрився. Він став першим рестораном в Пекіні, де готують «чунцінську юшку».

Монументи, Памятники. Виготовлення та встановлення